Ralatek Oy

Rakentamisen laadunvalvonta | tiiviysmittaus | lämpökuvaus | sisäilmatutkimukset | konsultointi | koulutus

Ralatek kouluttaa

20.4. 2016

Jari Sohlberg ja tiiviysmittauksen merkitys

Ralatekin Jari Sohlberg kävi kertomassa pientalotehtaan henkilöstölle ilmatiiviyden merkityksestä, sisäilman kosteuden ja ilmanvaihdon merkityksestä rakenteen hyvinvoinnille sekä ilmatiiviyden mittaamisesta.

Koulutukseen oli kutsuttu tehtaan lähes koko henkilöstö suunnittelusta, tuotannosta ja asennuksesta koska laadukas rakentaminen edellyttää, että tuote on suunniteltu suunnittelupöydältä lähtien laadukkaaksi tuotteeksi. Talotoimittajalle on ehdottoman tärkeää, että tuote toimitetaan asiakkaalle laadukkaana, koska vain laadukkaita taloja tekevät toimijat tulevat selviämään tiukentuneessa kilpailussa. Asiakkaat ovat entistä tietoisempia laadunvalvonnan mittaustekniikoista ja osaavat vaatia hyvää ilmatiiviyttä.

Rakennustekniikassa ulkoa tulevan kosteuden lisäksi täytyy huomioida myös sisältä tuleva, ihmisen itsensä luoma kosteus. Pyykin- ja astianpesu, ruoanlaitto, peseytyminen, ilmankostuttimet synnyttävät kosteutta, jonka poistamiseen tarvitaan koneellinen ilmanvaihto modernissa ilma- ja höyrytiiviissä rakennustavassa.

Ilmanvaihtokoneen oikeaoppinen ammattilaisen toimesta suoritettu säätäminen varmistaa, että talossa on riittävä ilmanvaihto jonka ansiosta talosta poistuu sinne syntynyt ilmankosteus sekä hiilidioksiidi ja ulkoa saadaan tilalle kuiva ja puhdas hengitysilma.

Varmista rakentamisen laatu mittaamalla

Suomessa on nykyään rakenteelle entistä haastavampi ilmasto, pitkään jatkuvat kosteat syksy ja kevät edellyttävät, että paksun eristekerroksen omaavat energiatehokkaat talot on rakennettu ehdottomalla huolellisuudella, jotta ne toimivat kosteusteknisesti suunnitellusti. Ilmatiiviyden mittaaminen on laadunvalvonnan tekniikkana tämän vuoksi erittäin tärkeässä asemassa. Ilmatiiviysluku q50 kertoo rakentamisen laadun ilma- ja höyrytiiviyden tuottavan piiloon jäävän rakennekerroksen osalta.

Hyvä ilmatiiviys saavutetaan vain huolellisella suunnittelulla ja työllä, jonka tuloksen voi todeta valvonnalla. Ralatekin kokonaispalvelupaketti talotehtaille ja rakennuttajille sisältää kaikki tärkeät tutkimusalueet: ilmatiiviys, lämpökuvaus, kosteusmittaus ja ilmanvaihdon säätö sekä energialaskenta ja energiaselvitys.

Tarvitseeko organisaatiosi lisää tietoa mittauksista? Jari Sohlberg on saatavana puhumaan rakentamisen laadunvalvonnasta. Tiedustele sähköpostitse info@ralatek.fi!